Bookmark and Share
Forside  |   Thule  |   Fotoalbummet  |   Mød manden  |   Gæstebogen
Fotoserier
 
Filippinerne
16. december 2000
Alle veje fører til Rom
16. august 2000
Kajak Show
1. august 1999
Højarktisk golf
10. juli 1999
Grønlands Nationaldag
21. juni 1999
Indlandsisen II
19. juni 1999
Mount Dundas
23. maj 1999
Buskapring
20. maj 1999

 
Grønlands Nationaldag

Hvert år fejrer man på Thule-basen Grønlands nationaldag den 21. juni med maner ovre i det gamle Thule, kaldet Dundas (bopladsen Uummannaq). Der er prøvesmagning af diverse grønlandske specialiteter, og da jeg ikke kunne bruge vejret som undskyldning, tog jeg med bussen derover. Festlighederne blev af praktiske grunde afholdt om søndagen, dagen før selve nationaldagen. I Grønland har solen en stor betydning, da man altid har været meget afhængig af naturen. Derfor ligger nationaldagen på årets længste dag.

Solen bagte fra en skyfri himmel men en smule vind sørgede dog for, at folk ikke straks smed de store jakker. Det var temmelig koldt trods alt. Et kig hen ad det lange kolde bord afslørede nogle for mig ret så ubestemmelige spiser. Der var tørret sæl, som er næsten helt sort pga. sælernes høje indhold af røde blodlegemer.

Derefter lå der nogle store stykker narhvals-hud med et godt lag spæk på undersiden. Dette er "mataq", som spises med stort velbehag, som en form for slik. Jeg prøvede nogle små stykker, hvilket ikke frembragte de vilde jubelscener fra min side. Det var ret hårdt at bide i, og smagte ikke af det helt vilde. Jeg prøvede både at smage det med og uden spæk, hvor jeg dog må indrømme, at spækket hurtigt kan få det til at vende sig i min sarte mave. :o)

Tørret torsk var næste ret, og det var faktisk ganske godt, omend ret sejt at bide i. Derefter var der kogt sæl i en stor gryde. Grydens indhold lokkede mig ikke ligefrem, men et lille stykke smagte jeg dog, og det var en positiv overraskelse.

Derefter endnu en gryde... låget blev løftet af, og da dampen var forsvundet, mødtes man af synet af hele kogte søkonger. Der var ingen kære lørdagskylling her. Det var bare med at komme igang og lyne fuglen op for at komme ind til kødet. Det smagte ganske fremragende. Senere kom der også dejlige grønlandske rejer, som virkelig smagte af noget i modsætning til Bilkas små gnallinger.

På et tidspunkt samledes folk om en lille veranda. Her begyndte to grønlændere at opføre en traditionel grønlandsk trommedans. Trommedansen bruges til at fortælle sagn og historier. Selve trommen var lavet af tyndskrabet sælskind spændt ud over nogle ribben, og trommestikken var lavet af geviret fra en ren.

De to grønlændere sang blandt andet om en ufrugtbar kvinde, der opfostrede en isbjørneunge. En dag løb isbjørnen væk og i sin fortvivlelse, tog hun ud for at finde den, hun forsøgte at lokke den tilbage ved at synge, men hun havde ikke held til det og endte ifølge sagnet som en stenstøtte.

På selve dagen den 21. juni var der officel flagceremoni foran det amerikanske hovedkvarter. Her blev det grønlandske, danske og amerikanske flag hejst mens den grønlandske nationalmelodi blev afspillet og -sunget. Det var koldt, fordi blæsten var hård, men det gjorde så også, at flagene blafrede flot. Et smukt og højtideligt øjeblik.


Tilmeld dig mailinglisten og få tilsendt en email når nye billeder tilføjes.
Snapshots
Forside  |   Thule  |   Fotoalbummet  |   Mød manden  |   Gæstebogen